Родина

Для чого необхідно вінчатися?

Про життя перших людей.

У перших розділах книги Буття ми читаємо, що коли Бог творив небо і землю, про все Він казав, що це добре. Добре, що сонце з’явилося, що моря і ріки потекли по землі, що птахи полетіли. Про один Бог сказав, що це не добре. “Не добре бути чоловікові одному; створімо йому помічника, за нього. ” (Буття 2:18) І узяв одне з ребер Адама, створив з нього дружину, побачивши яку, той вигукнув: це кістка від кісток моїх і плоть від плоті моєї, ця наречеться дружина.

Про життя перших людей нам відомо дуже мало. З розповіді можна укласти, що їм було дано всього три заповіді. Перша про те, що потрібно працювати, обробляти Рай. (Буття 2:15) Друга про народження дітей. «Плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю». (Буття 1:28) Третя про піст. “а від дерева пізнання добра і зла не їж від нього, бо в день, в який ти скуштуєш від нього, смертю помреш. ” (Бут 2:17) Ще сказано про те, що Адам і Єва мали таку любов, що навіть не помічали відмінностей одне в одному. “І були обоє наги, Адам і дружина його, і не соромилися. ” (Бут 2:25) Чому вони не соромилися, можна укласти з попереднього оповідання. Людина була створена за образом Бога, Який є Любов. Що таке образ, легше всього не сказати, а й показати. Потрібно просто подивитися в дзеркало. Відображення, це і є образ. Воно рухається, посміхається, кольорове, плоске, холодне і не живе. Але при цьому в усьому повторює свій оригінал. Ось так і людина була створена, як це дзеркало. В його душі відбивався Бог, Який є любов. Коли дзеркало чисте, ми навіть не помічаємо скла, ми бачимо лише своє відображення. Так і Адам з Євою, будучи чисті душею, не помічали своєї наготи. Дивлячись один на одного, як у дзеркало, вони бачили відображення Бога й самих себе.

Гріхопадіння.

На жаль, Єва порушила заповідь Бога. Навіть не порадившись зі своїм чоловіком, вона зірвала і скуштувала заборонений плід. В сім’ї не можна приймати рішення в поодинці, тому що наслідки лягають на всіх. Фактично, Єва поставила чоловіка вже перед доконаним фактом. Адаму залишалося або уподібнитися їй, або розлучитися, адже він знав, що тепер вона повинна померти. Він вибрав перше. Взяв і теж їв. Чому Адам не повів її до Бога на покаяння? Може, не здогадався, а може, ще не знав, що таке можливо. Пізніше його нащадок пророк Мойсей покаже, як, ймовірно, повинен був надійти Адам, щоб виправити ситуацію. Після виходу з Єгипту, поки Мойсей 40 днів буде постити і молитися до Бога на горі Синай, щоб отримати кам’яні скрижалі з десятьма заповідями, народ, його статут чекати, впаде в блуд ідолопоклонства. Аарон, взявши золото у народу “зробив з них литого тельця та обділав його різцем. І сказали вони: ось бог твій, Ізраїлю, що вивів тебе з Єгипетського краю! І принесли цілопалення, і привели мирні жертви: і сіл народ їсти та пити, а після став грати. ” (Вих 32:4-6) Гнів Божий займеться настільки, що Господь вирішить знищити цей народ ідолопоклонників і провести новий дітей Мойсея. Але Мойсей візьме всю провину на себе і почне благати Бога про прощення – “пробач їм їхній гріх, а якщо ні, то изгладь і мене з книги Твоєї, в яку Ти вписав. ” (Вих 32:32) Як Адам не захотів жити без Єви, так і Мойсей відмовляється жити без цих людей. Але на відміну від свого прабатька, Мойсей не впадає з ними в гріх, він кається замість них. Можливо, якщо б Адам вчинив саме так, то історія пішла б по іншому шляху.

Наслідки гріхопадіння.

Які наслідки гріхопадіння? Святе Письмо говорить про це коротко. “І розкрилися очі в обох з них, і пізнали, що нагі, і зшили фіґові листя, і зробили собі опоясания. ” (Побут 3:7) Фізично Адам і Єва не померли відразу, але тепер вони смертні, з’явилися хвороби, в світі з’явилося тління, у житті з’явився межа. А ось духовно смерть одразу виразилася в тому, що вони втратили любов. Відрікшись від Бога, Який є Любов, і вставши на сторону диявола, людина немов розпався на дві половинки. Як брудне скло не пропускає вже зображення, а показує тільки курну поверхню, так і Адам з Євою, подивившись один на одного, більше не побачили образ Бога, а побачили тільки голі тіла. Їм стало соромно.

До цього вони були немов одна душа на два тіла. Будучи створені за образом Бога, який є Любов, Бога, який Єдиний в Трійці, і люди були єдині в своїх бажаннях, думках і діях. Отпав від Бога, вони втратили і єдність. З тих пір з’явилося вираз–я шукаю свою половинку. Це означає, що я не просто шукаю чоловіка або жінку, з якими я буду жити. Я шукаю того, хто буде мене розуміти, кого я буду розуміти і любити. Іншими словами, я знову хочу стати цілим. А для цього я повинен навчитися бачити в своїй половинці образ або відображення Бога. Цього ми і будемо вчитися все життя. Така задача шлюбу. Скажемо більше, що святі вміли бачити образ божий у кожній людині. А шлюб – це один з шляхів порятунку для грішної людини, коли ми намагаємося полюбити не всіх відразу, а хоча б одного.

Покарання після гріхопадіння.

Навіть після гріхопадіння Адам і Єва все ще залишався шанс покаятися і все виправити. Але неможливо пробачити того, хто не просить вибачення. Адам не став каятися, він всю провину звалив на дружину. Дружина стала звинувачувати змія. Подібне часто доводиться спостерігати, наприклад, у Великому посту. Приходить чоловік на сповідь. Батюшка його запитує, постить він. «Мені дружина не готує», – відповідає чоловік. Тоді священик запитує дружину, чому вона не готує пісне своєму чоловікові. «Так він не їсть», – відповідає дружина. Це тупикова ситуація. Коли людина не бачить або не усвідомлює своїх гріхів, в дію включаються скорботи. Вони змушують його згадувати і аналізувати, що ж у житті він зробив не так. Ми починаємо шукати причинно-наслідковий зв’язок. Тому Бог каже їм покарання. Дружині Бог дає в покарання горе і хвороби в народженні дітей, а за непослух і самовілля визначає послух своєму чоловікові. «У хворобі будеш народжувати дітей, і до мужа твого потяг твоє, і він буде панувати над тобою». (Побут 3:16) В знак згоди з цим дружина на молитві тепер повинна покривати свою голову. Апостол Павло пише, що це знак для янголів, що дружина визнає над собою владу чоловіка. “Тому жінка повинна мати на голові своїй знак влади над нею, ради Анголів. ” (1Кор 11:10).

Адамові ж покаранням було прокляття землі. Якщо до цього на ній росли тільки райські рослини, то тепер з’являються бур’яни і колючки. А праця, яка до цього доставляв йому тільки радість, тепер буде важким. «Проклята земля за тебе; зі скорботою будеш харчуватися від неї в усі дні життя твого; тернина й будяччя виростить вона тобі; у поті чола твого будеш їсти хліб. » (Побут 3:16-19). А на згадку про те, що Адам не господар землі і повинен керувати нею за законом Творця, чоловік повинен буде кожен раз оголювати свою голову, коли встає на молитву перед Богом. Апостол Павло пише: “Хочу також, щоб ви знали, що всякому чоловікові голова Христос, дружині глава – чоловік, а Христу глава – Бог. ” (1Кор 11:3)

Для чого необхідно вінчатися?

З вінчання ми починаємо шлях назад, до тієї єдності, що перші люди мали до гріхопадіння в Раю. Якщо його загубили, відійшовши від Бога, то природно, що і повернути його неможливо без Бога. Тому ми і вступаємо у шлюб по закону Божому.

Під час заручин кожному з наречених надівається на руку кільце. Це древній символ влади. В Біблії ми читаємо, як колись фараон надів на руку Йосипу свій перстень. З перснем Йосип отримав і влада. Так і зараз: обручка – не просто знак приналежності комусь, як, наприклад, кільце на лапці у голуба. Кільце – це спосіб друку, яка є у кожного начальника. Поставив підпис і підтвердив печаткою. З надяганням кільця на руку кожен з наречених отримує владу і бере на себе пов’язані з нею обов’язки.

Чоловік стає главою сім’ї в образ Христа, який є глава Церкви. (Еф 5:23) Він бере на себе перед Богом обов’язки капітана. Його завдання привести сімейний корабель в тиху гавань Царства Небесного. Якщо цей корабель сяде на мілину, розіб’ється об рифи або запливе в болото, то винен буде капітан. Складно сказати, чого у капітана більше: прав або обов’язків. Прав, звичайно, багато, але і обов’язки за все лежать на ньому. Навіть якщо команда збунтується, винен все одно буде капітан. Так от, у момент вінчання чоловік, можна сказати, одягає кітель капітана. Але керувати цим кораблем йому потрібно буде вчитися все життя. На жаль, якщо дружина не дозволить, то чоловік ніколи не стане капітаном. Щоденна маленька чеченська війна через деякий час може призвести до великим внутрисемейному скандалу. Або корабель піде на дно, або чоловік зламається. Склавши з себе обов’язки капітана, років через десять він перетвориться в «диванного кота». Буде лежати і нічого не робити. «А для чого чогось хотіти, адже все одно буде так, як ти сказала? » – він буде говорити. Дружина ж буде ходити в церкву і скаржитися, що чоловік нічого не хоче, йому нічого не треба. За все доводиться відповідати самої. Питання. А йому давали можливість стати головою? Так подружки ж радили, коли підете під вінець, ти перша постарайся стати на рушник, будеш головою. А коли прийдете додому і вам хліб з сіллю винесуть, так ти побільше шматочок откуси, управляти будеш. Та бідна жінка, до хрускоту в щелепах намагалася відкусити цей символ її майбутнього щастя. Тільки ось вона думала про владу, а довелося взяти і відповідальність. «Любиш кататися, люби і саночки возити», – говорили на Русі.

Дружині теж надівається на руку перстень на знак того, що їй теж дається влада і обов’язки. Вона стає господинею в його будинку, на цьому кораблі. Вона бере на себе роль помічниці. Це дуже важкий послух. А якщо вона і справді розумніший? А якщо вона краще знає, як треба? Насправді, розумних жінок багато, а от мудрі зустрічаються рідко. Чим відрізняються розумні від мудрих? Розумна постійно говорить, – «я тобі завжди казала, ти мене ніколи не слухаєш». Начебто все правильно, рішення потрібно приймати спільно. Але такими словами зазвичай не підказують рішення проблеми, а просто принижують співрозмовника. Всеросійський старець Амвросій Оптинський говорив: якщо ти хочеш, щоб тебе почули, треба так сказати людині, щоб не зачепити його гордість. А старець міг всі гріхи сказати приходить в обличчя. Але після цього людина виходила від нього в сльозах радості. Як ніби він зустрівся з Богом, подивився в очі старця і, як у дзеркалі, побачив там все своє життя. Спробуйте кому-небудь сказати його гріхи в обличчя, і ви побачите, що буде. Швидше за все, вас пошлють подивитися в дзеркало. Так от і дружина, як хороший секретар, повинна вчитися говорити своєму чоловікові так, щоб не принижувати його гідність. Цього теж їй доведеться вчитися все життя. Бути другою дуже непросто. Треба часом вміти, сказавши щось, відійти в сторону і почекати. Завтра чоловік прокинеться вранці і скаже, – дружина, дивись що я придумав. Мудрою ж дружині залишиться тільки порадіти, що її слова були почуті.

Під час заручин чоловік і жінка міняються своїми кільцями. Раніше чоловікові завжди робили золоте кільце, адже він голова. Дружині завжди робили кільце срібне. Дружина, говорили, це слава чоловіка. Вона, як місяць, світиться відбитим від сонця світлом. За дружині завжди можна було сказати, хто її чоловік, наскільки він дбає про неї. Але коли кільцями змінювалися, то золоте кільце діставалося дружині, а срібне чоловікові, щоб вони пам’ятали, чиє кільце вони носять. Обмін кільцями ще можна порівняти з тим, як якщо б чоловік-банкір, вирушаючи в далеку подорож, залишив свою печать від роботи дружині. Що це буде означати? Довіра. Так от і в шлюбі у чоловіка та дружини все стає загальним. Вони буквально міняються своїми правами. Як Господь сказав Бога Отця на своїй прощальній бесіді з учнями. «І все Моє – твоє, і Твоє – Моє»; (Ін 17:10)

На середині храму молодята встають перед хрестом і Євангелієм. Тепер їм належить дати клятви вільного вибору вступу в шлюб. На Русі завжди всі клятви давали перед хрестом і Євангелієм. Хрест – це символ людського життя. У каждого из нас есть свой крест. Что это? Крест – это скорби, которые ожидают нас, болезни, неприятности, а может быть, радости и даже таланты. С талантливым человеком жить не легче, чем с больным. Он ничего не хочет знать кроме своего таланта. У Христа тоже был свой крест, Он даже упал под его тяжестью, но встал и пошел дальше. Брак – это тоже крест, и брачующиеся берут этот крест один на двоих. Это как одна упряжка, в которой, если одна лошадь начинает хромать, то вторая не просто отстегивает ее как лишний груз, а берет на себя больше груза. И Писание говорит нам: «Что Бог сочетал, то человек да не разлучает» (Мф 19:6). Евангелие во время клятвы служит символом тех принципов, на которых мы должны строить будущую семейную жизнь. Не так, как говорят психологи, показывают по телевизору или пишут в романах. А так, как говорит об этом Бог. Например, кто такой глава семьи? Глава – это не просто самодур, который живет по своим правилам. Сегодня придумал одно, а завтра передумал. Адам уже попробовал так, и это ни к чему хорошему не привело. Христос говорит своим ученикам, кто такой глава. “Кто хочет быть большим между вами, да будет вам слугою; и кто хочет быть первым между вами, да будет всем рабом. ” (Мк 10:43-44). В другом месте Христос дает универсальное правило решения всех семейных конфликтов. «Итак во всем, как хотите, чтобы с вами поступали люди, так поступайте и вы с ними, ибо в этом закон и пророки. ” (Мф 7:12) А что у нас на это обычно отвечают? Ага, если я буду так поступать, то он (она) вообще мне на шею сядет. На самом деле, в спорах нужно всегда давать место Богу. Наша задача – исполнять заповеди, а Господь уже управит. То есть, отношения в семье между супругами нужно строить по Божьему закону. Муж должен будет учиться любить свою жену как самого себя. А жена должна будет учиться в любви слушаться своего мужа.

На венчании читается отрывок из Евангелия о первом чуде, которое совершил Христос на браке в Кане Галилейской, где Он превратил воду в вино. Так и здесь, мы просим, чтобы Господь превратил воду нашей человеческой любви в божественное вино.

В заключение хочется сказать. Как жена должна строить свою жизнь в браке? Она должна жить так, чтобы, когда ее муж придет на Страшный Суд к Богу, он не роптал и не жаловался, – «Господи, для чего ты мне такую жену дал? ». Она должна жить так, чтобы муж сказал, – «Господи, спасибо, что ты мне такую жену дал». А как должен жить муж? Он должен жить так, чтобы, когда его жена придет на Страшный Суд к Богу, она не роптала, почему ей достался такой муж, а сказала бы, – «Господи, спасибо, что ты мне такого мужа дал». А когда они там уже встретятся друг с другом, мы ведь все когда-то там встретимся, они обрадуются друг другу, обнимутся и скажут: «спасибо, что ты столько лет меня терпел или терпела».